Twee Belgen overleden aan malaria: Moeten we ons zorgen maken?
In ons land stierven twee mensen aan malaria. Het zorgde voor heel wat ongeruste reacties. Wij contacteerden Isra Deblauwe, onderzoekster bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde, om een antwoord te geven op de meest prangende vragen.
“Alleen muggensoorten van het genus Anopheles kunnen de malariaparasiet overbrengen. Je hebt zowel tropische Anopheles soorten als soorten die meer in het noorden voorkomen. De Anopheles soorten in het noorden brengen geen malaria over", stelt Isra Deblauwe gerust.
“Vroeger was er in onze streken malaria. De muggensoort die hiervoor verantwoordelijk was, werd bestreden en ook door betere hygiëne is malaria in België verdwenen."
"Ondertussen vinden we die soort wel nog terug, maar die is erg zeldzaam. Andere lokale Anopheles soorten zijn getest in het labo en sommige kunnen ook de malariaparasiet overbrengen maar enkel in het labo. Dit is nog nooit bevestigd in de natuur.”
"In België hebben we een zestal soorten Anopheles die in de natuur voorkomen en die andere dieren zoals vogels steken. Door de grotere urbanisatie hebben deze soorten zich al aangepast, komen ze ook in kunstmatige broedplaatsen voor en steken ze nu ook mensen. Conclusie, ‘malariamuggen’ komen voor in België maar niet de tropische gevaarlijke soorten.”
Geen reden tot ongerustheid
Moeten mensen ongerust zijn? “Nee, om besmet te raken met malaria moet een besmet iemand die bijvoorbeeld van een reis terugkomt, door een inheemse Anopheles mug gestoken worden. Die kans is heel klein. Die besmette persoon zou dan in een gebied moeten leven waarin een groot aantal inheemse Anopheles muggen rondvliegen. Daarnaast moet de lokale mug competent zijn om malaria over te brengen. Iets wat enkel nog maar in labo’s is aangetoond voor de meest voorkomende Anopheles soorten en niet in de natuur.”
Het is uitzonderlijk dat mensen sterven aan malaria. “Airport of port malaria komt af en toe voor maar ineens twee mensen die ook doodgaan is heel uitzonderlijk. Een laatste geval waarbij een dode viel, dateert van in 1995 op de luchthaven van Zaventem. Toen werden zes mensen ziek en overleed één persoon.”