Antilichamen verdwijnen snel, zal een vaccin ons slechts tijdelijk beschermen tegen covid-19?
Het is gebleken dat de antilichamen van corona maar even in ons lichaam blijven. Is een vaccin dan een oplossing? Moet dit dan niet meermaals per jaar bij de hele wereldbevolking herhaald worden?
Het aantal Belgen dat antilichamen tegen covid-19 in het bloed heeft, is de afgelopen tijd gedaald. Dit wijst erop dat de antilichamen snel weer uit ons bloed verdwijnen. Hoe zit dat dan precies met een vaccin tegen covid-19?
Als antilichamen snel weer uit ons bloed verdwijnen, wil dit dan zeggen dat een vaccin ons slechts tijdelijk zal beschermen tegen het coronavirus? We legden de vraag voor aan professor Niel Hens, lid van de expertengroep GEES.
“Je zou dat misschien kunnen denken, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. We kunnen bijvoorbeeld kijken naar het HPV vaccin. Dat vaccin schakelt het virus uit dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Bij een natuurlijke infectie met dat virus blijven de antilichamen ook maar een korte tijd aanwezig in ons bloed en toch biedt het vaccin een langdurige bescherming tegen de ziekte.”
“Een natuurlijke infectie en een vaccinatie zijn toch twee verschillende zaken. Met al de verschillende vaccins die nog in de running zijn tegen corona, moet het toch wel mogelijk zijn om een goed vaccin te ontwikkelen. Ik ben daar toch wel hoopvol in, maar de toekomst zal dit moeten uitwijzen.”