Professor Molenberghs duidt coronacijfers: “Geen paniek, maar het is niet voorbij”
De coronacijfers halen momenteel niet dagelijks meer het nieuws, maar het aantal besmettingen neemt wel toe. Biostatisticus Geert Molenberghs Geert Molenberghs is biostatisticus aan de Universiteit van Hasselt en aan de KU Leuven.
Geert Molenberghs
“We moeten twee dingen vermijden in de huidige omstandigheden”, start professor Molenberghs het gesprek bij Redactie24. "Er is geen reden tot paniek momenteel. Maar zoals enkele maanden geleden de gangbare gedachte was ‘het is voorbij’, dat is wel niet het geval."
“Wat een pandemie is geweest met een aantal scherpe, acute fases in grote golven is nu toch omgezet in een chronische aandoening. Sinds Nieuwjaar blijft het virus nog wel circuleren met periodes waar de cijfers een tijdje wat lager lagen. Maar ze kunnen ook opnieuw opflakkeren zoals we nu zien gebeuren in heel Europa tijdens de zomer.”
“En dat vraagt dan toch de nodige aandacht. Denk daarbij aan een basisbescherming en de opstart van een nieuwe boostercampagne voor het najaar en nu al voor mensen met onderliggende aandoeningen.”
“Er zijn een paar zaken die opvallen. We zien sinds een half jaar dat de besmettingscijfers heel vaak een stuk hoger liggen in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel. Dat komt omdat we in Vlaanderen veel meer contacten hebben buiten onze eigen sociale kring zoals in georganiseerde vrije tijd.”
“Maar we kunnen niet zeggen dat er in bepaalde provincies opvallende of onrustwekkende uitbraken zijn. Meestal zijn bepaalde verhogingen terug te brengen tot lokale gebeurtenissen en die duiken afwisselend her en der op in ons land.”
"De cijfers stijgen overal in Europa. Als we onze cijfers vergelijken met andere West-Europese landen dan zien we dat onze cijfers niet zo vreselijk hoog zijn. Maar bijvoorbeeld in Duitsland en Frankrijk zijn de cijfers wel drie keer zo hoog dan bij ons. Nederland en Luxemburg hebben iets lagere cijfers dan wij.”