Boetes tot 800.000 euro: "Bevolking duidelijk maken dat we zwaar tillen aan deze zaken"
Op donderdag 5 oktober houdt het parket van Halle-Vilvoorde een themazitting over dierenwelzijn. 22 beklaagden zullen zich moeten verantwoorden voor diverse vormen van dierenmishandeling en/of -verwaarlozing.
De dossiers gaan over feiten die tussen 2021 en 2023 plaatsvonden. "In de meerderheid van de dossiers stelde men vast dat de aangetroffen dieren niet goed verzorgd werden of in erbarmelijke en onhygiënische leefomstandigheden verbleven, wat in sommige gevallen leidde tot het overlijden van de dieren in kwestie", zegt Carol Vercarre, waarnemend procureur des Konings.
"Gelet op Werelddierendag, die op 4 oktober plaatsvond, kiezen we er nu voor om in één keer 11 zaken rond dierenwelzijn op één themazitting te brengen. Zo willen we het belang van Werelddierendag én dierenwelzijn benadrukken."
"Dieren zijn volledig weerloos en hebben geen stem. Het is daarom belangrijk om dierenwelzijn en dossiers van dierenmishandeling of duidelijke verwaarlozing regelmatig onder de aandacht te brengen."
Zware straffen
"Met de themazitting willen we de bevolking duidelijk maken dat we als parket zwaar tillen aan zaken van dierenmishandeling en -verwaarlozing."
"Overtreders riskeren sinds 2022 ook zwaardere straffen. Boetes kunnen bijvoorbeeld oplopen tot 800.000 euro en de gevangenisstraffen tot vijf jaar. Pittig, maar jammer genoeg noodzakelijk in sommige gevallen."
"Voor de oudere feiten is nog de lagere strafmaat van toepassing, met boetes tot 16.000 euro en gevangenisstraffen tot zes maanden. Het parket kan bovendien aan de rechter vragen dat de rechtbank een tijdelijk of een levenslang verbod op het houden van dieren oplegt, of een sluiting voor maximum drie jaar van de inrichting waar de feiten plaatsvonden, bijvoorbeeld bij een landbouwbedrijf."