Zomers lijken zeer warm te worden: "Kans op hittegolven gaat toenemen"
Het lijkt erop dat de temperatuurverschillen tussen zomers en winters in de toekomst zullen toenemen. Ook de kans op hittegolven gaat toenemen.
Dat concluderen wetenschappers aan de hand van een studie waarbij fossiele schelpen onderzocht werden. Die schelpen werden gevonden tijdens de werken aan de Kieldrechtsluis in Antwerpen.
De schelpen, van oesters, kokkels en Sint-Jacobsschelpen, zijn afkomstig van dieren die zo'n 3 miljoen jaar geleden in de Noordzee leefden, toen het water ook een groot deel van Vlaanderen en Nederland bedekte.
Niels de Winter, verbonden aan het departement Aardwetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de AMGC onderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit Brussel, mat samen met collega's de chemische samenstelling van de schelpen.
Daaruit blijkt dat zomers meer opwarmen dan winters. "Het belangrijkste inzicht is dat zomers veel meer opwarmen dan winters in een warmer klimaat zoals het Plioceen, 3 miljoen jaar geleden. Terwijl de winters ongeveer 2,5 graden warmer werden, was de temperatuur tijdens de zomer ongeveer 4,3 graden hoger", zegt Niels de Winter.
Kans op hittegolven
"De onderzoekers zien hetzelfde resultaat in modellen voor de toekomst, die een gelijkaardige hoeveelheid opwarming voorspellen voor het jaar 2100. We kunnen waarschijnlijk sterkere temperatuurverschillen tussen de zomer en winter verwachten, en de kans op hittegolven in de zomer zal enkel toenemen", besluit de Winter.