‘Monsterteek’ overwintert voor het eerst in Duitsland: “Mogelijk drager van dodelijk virus”

bron: VRT
door: Redactie
Afbeelding bron: Pixabay
In Duitsland werden zes Hyalomma-teken gevonden. Dat is een exotische tekensoort die vooral in Afrika en Azië voorkomt, maar af en toe via trekvogels ook in onze contreien terecht komt. Dit gebeurt de laatste jaren steeds vaker.

De teek wordt ook wel de ‘horrorteek’ of ‘monsterteek’ genoemd, omdat ze zo’n drie keer groter is dan de tekensoort die bij ons voorkomt en drager kan zijn van het Krim-Congovirus. Dit virus is potentieel dodelijk voor de mens. Er bestaat voorlopig nog geen vaccin voor. En vooral alle duidelijkheid, de teek op de foto is de 'gewone' teek.

Het bijzondere is dat men in Duitsland nu zulke teken heel vroeg in het seizoen heeft aangetroffen. Als men dan kijkt naar hun grootte en ontwikkelingscyclus, kunnen onderzoekers niets anders concluderen dan dat deze teken al in Duitsland waren voor de komst van de trekvogels.

Viroloog Marc Van Ranst treedt deze onderzoekers bij: “Ik denk dat dat inderdaad klopt”, zei hij op Radio 1. De professor benadrukt dat paniek echter niet nodig is. “Zulke Hyalomma-teken werden voorlopig nog nooit in België gevonden. Het Krim-Congovirus is hier ook nog nooit opgedoken. Maar we moeten ons er bewust van zijn dat we door de klimaatverandering meer en meer exotische soorten insecten bij ons zullen zien opduiken.”

Toch pittig detail: enkele van deze teken werden zeer dicht gevonden tegen de Nederlandse grens, en ook de Belgische stad Maaseik ligt maar zo’n 80 kilometer van de vindplaats.

Tags