Wil om maatregelen van de lockdown te volgen verslapt: "We voelen heel veel weerstand"
We zijn ondertussen bijna vier weken ver in de lockdown, maar volgens een studie van de Gentse universiteit begint de aandacht bij de mensen te verslappen. "De oorzaak is waarschijnlijk de lengte van de opsluiting. Onze aandacht wordt na bijna vier weken zwakker", legt Maarten Vansteenkiste, professor en ontwikkelingspsycholoog aan de UGent, uit.
Mensen zitten met ontzettend veel vragen en begrijpen niet waarom er ook geen uitzicht is op wanneer de maatregelen versoepeld zullen worden. Veel instanties gaan er van uit dat het pas in de loop van de maand mei zal versoepelen. De opening van de scholen, het zien van de kleinkinderen, opnieuw werken. Het zijn die vragen die de mensen bezighouden.
Drie vierden zegt zich aan de regels te houden, dat is minder dan na de eerste week van de lockdown. Toch zijn de mensen zich bewust van het gevaar voor de volksgezondheid, al zijn het vooral de boetes die ons afschrikken om echt de maatregelen aan onze laars te lappen. Ook de sociale controle is groot.
En dwarsliggen zit allemaal in onze natuur, want nu beseffen we heel goed hoe beperkt onze vrijheid is in vergelijking met anders. "Het werd op een nogal strenge manier gecommuniceerd. Doe gewoon wat we je zeggen was de boodschap, anders krijg je een boete. Hoe meer druk, hoe meer weerstand mensen voelen, hoe sneller ze het ook willen opgeven."