PVDA dient wetsvoorstel in: "Geen loonverlies voor wie door tracer in quarantaine wordt geplaatst"
Sofie Merckx vertelt hoe ze de gevolgen van deze beslissing inschat voor haar patiënten bij Geneeskunde voor het Volk. "Loonverlies bij quarantaine is onaanvaardbaar. Veel gezinnen hebben het al moeilijk na 2 maanden werkloosheid. Daar nu nog eens mogelijk herhaalde periodes van 14 dagen quarantaine met zwaar loonverlies bijnemen, is geen goed idee. Dit kan ook de drempel verhogen om effectief goed de maatregelen op te volgen. Alle medische experten wezen de voorbije weken op het belang van loonbehoud voor het slagen van dit project."
Zolang er geen vaccin beschikbaar is, zal dit contactonderzoek nodig zijn. Dat maakt volgens Sofie Merckx dat de factuur voor sommigen serieus kan oplopen: "Het is niet ondenkbaar dat mensen opeenvolgend verschillende zieke familieleden of collega's zullen tegenkomen. Je zal het maar meemaken, dat je zo bijvoorbeeld twee of drie maand na elkaar dertig procent inkomen verliest. De beslissing van de minister ondergraaft het draagvlak en de slaagkansen van dit cruciale project."
Volgens Sofie Merckx zit de regeling ook niet eerlijk in elkaar: "Wie voor zijn job kan telewerken, kan wel zijn loon behouden, wie dat niet kan heeft loonverlies. Het zijn dus vooral diegenen die vandaag reeds de laagste lonen hebben ( poetsvrouwen, arbeiders, ...) die nog eens inkomensverlies zullen lijden."
De komende week dient Sofie Merckx een wetsvoorstel in om dit probleem snel aan te pakken: "Volgens een Koninklijk Besluit uit 1996 bestaat er een stelsel van profylactisch verlof voor besmettelijke ziektes zoals meningitis of roodvonk. Het is niet meer dan logisch dat het quarantainecertificaat van de contactopvolging recht zou geven op dit stelsel. Maar dan wel zo aangepast dat het volledige inkomen gewaarborgd blijft." Bij profylactisch verlof valt de betrokkene meteen onder de ziekteverzekering. Het PVDA-wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat werkgevers gevraagd wordt om het verschil bij te passen tot het loon voor honderd procent behouden blijft.