Touring ziet probleem bij behalen rijbewijs: "Jammer en onbegrijpelijk"
Mobiliteitsorganisatie Touring wijst op een probleem met het attest dat begeleiders van kandidaat-bestuurders zullen moeten kunnen voorleggen. En dan met name met oude attesten die eerder al werden toegekend.
Wie zijn zoon of dochter zelf wil leren autorijden, heeft daar voortaan een attest voor nodig, dat zegt dat je naar een vormingsmoment geweest bent. Die verplichting wordt opnieuw ingevoerd. Eerder bestond deze regel tussen 1 oktober 2017 en 12 maart 2020 ook al.
Zo'n attest is tien jaar geldig. Wat als je destijds het attest behaalde? "Wie vanaf nu een opleiding tot begeleider volgt, zal het officiële begeleidersattest steeds kunnen opvragen in zijn digitale Burgerprofiel. Maar dat geldt niet voor wie het in de periode 2017-2020 haalde. Die attesten staan niet centraal geregistreerd", merkt Touring op.
"Dus, het attest dat je toen haalde, is nog steeds geldig voor wie nu of de komende jaren iemand wil begeleiden tijdens de rijopleiding. Maar dan enkel indien je het A4’-tje dat je toen hebt gekregen, nog steeds fysiek in je bezit hebt."
Daar wringt het schoentje, vindt Touring. "Want wie heeft dat papiertje na al die jaren nog in de schuif of in het handschoenenkastje liggen? Nadat in 2020 het begeleidersattest werd afgevoerd, hebben vast heel wat mensen dat attest weggegooid of kunnen ze het intussen niet meer terugvinden."
Duplicaat
"Wie het attest niet meer in zijn bezit heeft, die kan een duplicaat aanvragen bij de instantie die toen het vormingsmoment heeft gegeven. Vaak staat daar een administratieve kost tegenover. Maar dat is niet alles: heel wat vormingsmomenten om een begeleidersattest te krijgen, werden georganiseerd door bijvoorbeeld gemeentebesturen."
"Deelnemers van toen weten wellicht nog wel bij welke gemeente ze het opleidingsmoment hebben gevolgd, maar zullen geen idee hebben wie nu precies de erkende opleider of de rijschool was die hen toen de opleiding heeft gegeven."
"Kom je niet meer te weten wie jou het attest heeft uitgereikt, of is de rijschool of de instructeur inmiddels niet meer actief, dan zit er niks anders op dan de opleiding opnieuw te volgen. Jammer toch? En onbegrijpelijk in een wereld die doorgedreven gedigitaliseerd is. Bestond er echt geen mogelijkheid om een centraal register op te stellen waar iedereen die eerder het vormingsmoment heeft gevolgd makkelijk een duplicaat kan opvragen?", vraagt Touring zich af.